Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (Καράλη Αντωνια – Γενικός ιατρός)

cms101l
8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
26 Νοεμβρίου 2015
andrologiko
ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ (Καρέλης Αριστείδης – Ουρολόγος)
26 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (Καράλη Αντωνια – Γενικός ιατρός)

genikis-iatrikis

Καρκίνος & άσκηση


Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να σχετιστεί η άσκηση με την πρόληψη του καρκίνου. Συμπέρασμα των μελετών ήταν ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο όφελος από την άσκηση σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου το οποίο είναι μεγαλύτερο όσο εντονότερη και μεγαλύτερης διάρκειας είναι η άσκηση.

Συγκεκριμένα τόσο άνδρες όσο και γυναίκες παρουσιάζουν 30-40% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου όταν κάνουν 30 με 60 λεπτά μέτριας προς έντονης άσκησης την ημέρα. Η ευνοική αυτή επίδραση δεν αφορά τον καρκίνο του πρωκτού. Σε γυναίκες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μείωση του ποσοστού καρκίνου του μαστού κατά 20-30% με 30-60 λεπτά άσκησης την ημέρα και μάλιστα το όφελος σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενο.

Για τον προστάτη τα δεδομένα είναι ακόμα αβέβαια, ενώ πολλές μελέτες έχουν γίνει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τις πρώτες ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης στην πρόληψη, εντούτοις στη μορφή αυτή πρέπει να συνυπολογιστεί το κάπνισμα που είναι ισχυρός καρκινογόνος παράγοντας.

Συμπέρασμα: διακοπή καπνίσματος και καθημερινή άσκηση για καλύτερη υγεία!