ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑΙ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΟΧΙ!

ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
8 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑΙ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΟΧΙ!

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ :
ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑΙ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ  ΟΧΙ!
Γεώργιος Π. Δένδιας,  Νευρολόγος MD,MSC

Το νευρικό μας σύστημα είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Και όχι οποιουσδήποτε ανθρώπους αλλά τους εαυτούς μας!Με  τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά μας. Πρόκειται για το πολυπλοκότερο γνωστό πράγμα στο σύμπαν και φυσικά είναι αναμενόμενο να είναι και πολύ ευαίσθητο. Οι βλάβες του νευρικού συστήματος  είναι μερικές φορές δραματικές όπως στα εγκεφαλικά επεισόδια, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Parkinson, την άνοια (νόσος του Alzheimer), οπότε και συχνά οι ασθενείς γίνονται μη αυτοεξυπηρετούμενοι με μεγάλες δυσκολίες γι’ αυτούς και το περιβάλλον τους. Στην εποχή μας όμως η Νευρολογία είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της Ιατρικής, και υπάρχουν ήδη πολλά φάρμακα στη διάθεση μας, ενώ αναμένονται κι άλλα στο προσεχές μέλλον, για νοσήματα που ως τώρα θεωρούνταν απολύτως ανίατα.
Η έγκυρη επικοινωνία με το νευρολόγο είναι σημαντική για την αναγνώριση των νοσημάτων και το σχεδιασμό της καλύτερης θεραπείας. Συμπτώματα όπως ο τρόμος των χεριών, η διαταραχή της μνήμης, η αλλαγή της προσωπικότητας, τα μουδιάσματα, οι ακούσιες κινήσεις, η έλλειψη καλού ύπνου, το μόνιμο άγχος, η ξαφνική αδυναμία ενός μέρους ή ολόκληρου του σώματος, οι διαταραχές της όρασης (π.χ. βλέπω “διπλά” σε μια κατεύθυνση ή βλέπω “μαύρο” σε ένα σημείο), οι διαταραχές του λόγου, η αστάθεια στη βάδιση, ο συχνός και έντονος  ή ξαφνικός πονοκέφαλος, η δυσκολία σε κάποια κίνηση, ο έντονος πόνος σε ένα ή περισσότερα σημεία χωρίς εμφανή λόγο, πρέπει να μας οδηγούν στην εκτίμηση από νευρολόγο. Οι απεικονιστικές μέθοδοι όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι εύκολες και προσιτές και έχουν αυξήσει πολύ τη διαγνωστική ικανότητα του ιατρού, ενώ και οι άλλες μέθοδοι όπως το ηλεκτρομυογράφημα, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, τα προκλητά δυναμικά, τα νευροψυχολογικά test, και οι ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, είναι επίσης πρακτικά ανώδυνα, εύκολα και χαμηλού κόστους .
Νέα φάρμακα για τη  σκλήρυνση κατά πλάκας , για την άνοια, για τις κινητικές διαταραχές, είναι διαθέσιμα και με προσεκτικό χειρισμό έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Η υπεύθυνη ενημέρωση ασθενών και συγγενών είναι επίσης πολύ σημαντική ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της νόσου, των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για  να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Οι προληπτικοί έλεγχοι σε άτομα υψηλού κινδύνου π.χ. για εγκεφαλικό επεισόδιο, οι εξετάσεις παρακολούθησης  της νόσου, και η πορεία της αποθεραπείας πρέπει να καθοδηγούνται από το Νευρολόγο.
Η συμβουλή του ειδικού αποτρέπει επικίνδυνες  πρακτικές, ενισχύει ψυχολογικά  ασθενείς και συγγενείς και διορθώνει λανθασμένες εντυπώσεις που εύκολα δημιουργούνται στην εποχή μας. Ακόμα και για τα πιο δύσκολα νοσήματα η σύγχρονη Νευρολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς και τους οικείους τους.