Στραβό διάφραγμα μύτης
6 Απριλίου 2016
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑΙ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΟΧΙ!
8 Φεβρουαρίου 2017

ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Μυοσκελετικό σύστημα είναι οι αρθρώσεις, οι μύες,οι τένοντες, η σπονδυλική στήλη που με τη μεταξύ τους συνέργεια οδηγούν στην ομαλή κίνηση και στήριξη του ανθρωπίνου σώματος.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

Χωρίζονται αδρά σε 3 κατηγορίες:

 • ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ: που ξεκινούν από τη φυσιολογική φθορά του αρθρικού χόνδρου, του «λιπαντικού σώματος¨ που βρίσκεται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και βοηθούν τα οστά να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση.

 • ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ: με κυριότερο εκπρόσωπο την ουρική αρθρίτιδα. Σχετίζονται από την αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος, τη δημιουργία κρυστάλλων που συσσωρεύονται μέσα στην άρθρωση, αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένα σώματα και ενεργοποιεί μηχανισμούς καταστροφής τους.

 • ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: που ξεκινούν από διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό από τους ξένους εισβολείς π.χ.μικρόβια , ιούς. Εδώ, ο οργανισμός χάνει την ιδιότητα αναγνώρισης των δικών του στοιχείων και στρέφεται εναντίον των δικών του ιστών και οργάνων. Δεν αφορούν μόνο το μυοσκελετικό σύστημα. Μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε όργανο δηλ καρδιά. νεφρούς, εγκέφαλο. Πιο συχνό νόσημα είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, οι Αγγεϊιτιδες

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ:

Συμπτώματα που πρέπει να με οδηγήσουν στο ρευματολόγο:

 • ΑΡΘΑΛΓΙΕΣ, δηλαδή πόνος στις αρθρώσεις για περισσότερο από 3-4 μήνες

 • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, δηλαδή πόνος, αυξημένη θερμότητα, περιορισμός στην κίνηση της άρθρωσης

 • ΠΡΩΙΝΗ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ, δηλαδή επιδείνωση των συμπτωμάτων το πρωί ή μετά από παρατεταμένη ακινησία

 • ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ , στο δέρμα που συνοδεύεται με πόνο στις αρθρώσεις

 • ΞΗΡΟΘΦΑΛΜΙΑ, αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι που συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις

 • ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ, πόνος στη μέση που διαρκεί για περισσότερο από 4 μήνες , επιδεινώνεται με την ανάπαυση και με ξυπνά τις πρώτες πρωινές ώρες.

 • PHENOMENO RAYNAUD, η αλλαγή του χρώματος των δακτύλων κατά την έκθεση στο κρύο, δηλαδή γίνονται λευκά-μελανά- ερυθρά

 • ΜΥΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ, πόνος στους μυς που συνοδεύεται από μείωση της σωματικής δύναμης και αντοχής

1
Αρθρίτιδα 2-3 δακτύλου

2
Εξάνθημα ψωρίασης άκρας χειρός

3
PHENOMENO
RAYNAUD

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ:

Επειδή οι ρευματικές παθήσεις είναι χρόνιες πολύ συστηματικές παθήσεις που οδηγούν σε αναπηρία και μη αντιστρεπτές βλάβες ζωτικών οργάνων, έχει σημασία η πρώιμη διάγνωση και έναρξη θεραπευτικής αγωγής. Διαφορετικά ο ασθενής πονάει και δημιουργούνται μόνιμες βλάβες σε αρθρώσεις και ζωτικά όργανα. Επιπλέον , ο χρόνιος πόνος οδηγεί το άτομο στην απομόνωση και στη κατάθλιψη αφού αδυνατεί να εργασθεί και να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις.

Γι αυτό αν αναγνωρίσω κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθώ άμεσα ρευματολόγο. Το ήμισυ της επιτυχίας είναι η έγκαιρη προσέλευση στο ρευματολόγο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Ναι! Ο ρευματολόγος μέσα από τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση και τις εξειδικευμένες εξετάσεις θα θέσει διάγνωση και θα ξεκινήσει τη σωστή θεραπευτική αγωγή. Πέρα από την κορτιζόνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα υπάρχουν τα ανοσοτροποποιητικά και οι βιολογικοί παράγοντες. Σταματούν τη νόσο και απελευθερώνουν τον ασθενή από τα συμπτώματά του. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που εξατομικεύονται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και το ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ:

Όταν τα φάρμακα λαμβάνονται με το σωστό τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος , γίνεται σωστά εργαστηριακός έλεγχος και υπάρχει στενή συνεργασία γιατρού- ασθενούς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ο γιατρός θα επιλέξει το σωστό φάρμακο, θα τροποποιήσει τα δόση ή θα το αλλάξει προκειμένου να πετύχει το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες. Απλά χρειάζεται τακτική παρακολούθηση .

Παπαζήση Δαμιανή