ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΤΕΞ
7 Μαρτίου 2016
Στραβό διάφραγμα μύτης
6 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΞΗ: ΕΧΩ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ ;

Άνοιξη & κάμπιες


Thaumetopoea pityocampa. Λίγοι ίσως είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η ονομασία αυτή ανήκει στην κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη. Είναι ένα νυκτόβιο λεπιδόπτερο ( έντομο) της οικογένειας Thaumetopoeidae.

Κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου εγκαταλείπουν τα πεύκα και εισέρχονται στο έδαφος όπου μεταμορφώνονται σε χρυσαλλίδες. Εμφανίζονται και πάλι σαν τέλεια έντομα ( πεταλούδες) προς το τέλος του καλοκαιριού και γεννούν τα αυγά τους στα πεύκα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

1

Κάθε θηλυκό μπορεί να εναποθέσει περισσότερα από 300 αυγά, συνήθως σε ομάδες των 70 αυγών μέσα σε μετάξινες θήκες.

2


Έχω αλλεργία στις κάμπιες ;


Το έντομο αυτό, την περίοδο της Άνοιξης ενοχοποιείται για αρκετές δερματίτιδες εξ΄επαφής που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η δερματίτιδα εμφανίζεται σε οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με τις κάμπιες. Μπορεί να προσβάλλει παιδιά που παίζουν σε πευκόφυτα πάρκα, κηπουρούς, ξυλουργούς.

Στις τρίχες του σώματος της κάμπιας παράγεται μια πρωτεΐνη με την ονομασία thaumatopoein. Όταν αυτή η πρωτεΐνη εισχωρήσει στο δέρμα μας, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει την ουσία ισταμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της δερματίτιδας. Η άμεση επαφή δεν είναι απαραίτητη για την εκδήλωση της συμπτωματολογίας.

Τα τριχίδια της κάμπιας μεταφέρονται με τον αέρα και μπορεί να περάσουν μέσα από τα ρούχα μας και να δημιουργήσουν εικόνα γενικευμένης δερματίτιδας.

Πολλοί νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις κάμπιες, αλλά δεν είναι αλλεργία. Οι δερματικές εκδηλώσεις (ερυθρότητα, κνιδωτικό εξάνθημα, φαγούρα) εξελίσσονται σε 3 με 4 ημέρες και μπορεί κατά την αποδρομή τους να αφήσουν καφέ χρώμα.


3

Εκτός των εκδηλώσεων από το δέρμα, συχνά προσβάλλονται και οι οφθαλμοί ( από το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια), παρουσιάζοντας έντονη ερυθρότητα, πρήξιμο, δακρύρροια. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στο ιστορικό τους, όπως άσθμα, μπορεί να εκδηλώσουν μετά από εισπνοή των τριχιδίων της κάμπιας, ρινίτιδα, βήχα, δύσπνοια.

4


Τι κάνουμε λοιπόν όταν υποψιαστούμε τις κάμπιες;


  • Δεν πρέπει να αγγίζουμε τις φωλιές ή τις κάμπιες και να αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα.
  • Μετά από μια βόλτα στο πάρκο, με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, βάζουμε τα ρούχα που φορούσαμε στο πλυντήριο και κάνουμε αμέσως ένα μπάνιο. Έτσι, μειώνουμε τις πιθανότητες να διατηρήσουμε στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τριχίδια της κάμπιας.
  • Επί συμπτωματολογίας, χρήση κορτιζονούχας αλοιφής, καθώς και αντιισταμινικών δισκίων, θα βοηθήσουν στη μείωση της φαγούρας.
  • Οφθαλμιατρική εκτίμηση ίσως χρειαστεί σε περίπτωση έντονης συμπτωματολογίας από τους οφθαλμούς.Γιαννάκης Ν. Γεώργιος Αλλεργιολόγος