Συνέργασια ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΥ με ΕΔΟΕΑΠ
8 Ιανουαρίου 2016
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ & ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ
7 Μαρτίου 2016

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Αλλεργία στο δέρμα


Ένα ερεθισμένο δέρμα μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων (π.χ διαταραχές ανοσοποιητικού, φάρμακα, λοιμώξεις). Όταν ένα αλλεργιογόνο είναι υπεύθυνο για την πυροδότηση μιας ανοσολογικής απόκρισης, τότε μιλάμε για αλλεργική κατάσταση του δέρματος.


Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)


Είναι η πιο κοινή κατάσταση του δέρματος, ειδικά στα παιδιά. Επηρεάζει 1 στα 5 νήπια, και 1 στους 50 ενήλικες. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε λύση της φραγής του δέρματος, η οποία προκαλεί ξηρότητα και το δέρμα γίνεται πιο επιρρεπή σε ερεθιστικούς και φλεγμονώδεις παράγοντες του περιβάλλοντος. Επίσης, άτομα με έκζεμα, έχουν τροφική ευαισθησία που μπορεί να κάνει το έκζεμα χειρότερο. Έκζεμα συνδέεται συχνά με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία. Αυτή η σειρά της εξέλιξης ονομάζεται ατοπική πορεία.


1


Αλλεργική δερματίτιδα εξ΄επαφής


Συμβαίνει όταν το δέρμα μας έρχεται σε άμεση επαφή με το αλλεργιογόνο. Για παράδειγμα, αν υπάρχει αλλεργία στο νικέλιο, όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με το κόσμημα το οποίο μπορεί να περιέχει έστω και μικρή ποσότητα νικελίου, θα αναπτυχθεί ερυθρότητα, κνησμός, οίδημα στο σημείο της επαφής.


2


Κνίδωση


Δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει ισταμίνη. Συνέπεια αυτού είναι η εντοπισμένη αγγειοδιαστολή και αύξηση της διαπερατότητας των μετατριχοειδικών φλεβιδίων με πρόκληση οιδήματος. Υπάρχουν 2 είδη κνίδωσης, οξεία και χρόνια. Η οξεία προκαλείται μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή μετά από επαφή με κάποιο παράγοντα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μη αλλεργικό αίτιο, όπως η θερμότητα, άσκηση, φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων. Η χρόνια κνίδωση σπάνια οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες και συνήθως οι αλλεργικές δοκιμασίες δεν βοηθούν. Διαρκεί για μήνες ή και χρόνια. Αν και συχνά η κνίδωση επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς, σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταδοτική.


3


Αγγειοοίδημα


Είναι το οίδημα στα βαθιά στρώματα του δέρματος. Συχνά παρατηρείται μαζί με την κνίδωση. Εμφανίζεται σε μαλακούς ιστούς όπως τα βλέφαρα, στόμα, γεννητικά όργανα. Το αγγειοοίδημα ονομάζεται οξύ αν η κατάσταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα όπως λεπτά ή ώρες. Προκαλείται συχνά μετά από αλλεργική αντίδραση σε τροφή ή φάρμακο. Χρόνιο υποτροπιάζον αγγειοοίδημα είναι όταν η κατάσταση αυτή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία. Το κληρονομικό αγγειοοίδημα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή γενετική πάθηση που περιλαμβάνει πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου χέρια, πόδια, πρόσωπο, έντερο, αεραγωγούς. Δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιισταμινικά ή αδρεναλίνη, γι’ αυτό είναι σημαντική η διερεύνηση από ειδικό.4

Γιαννάκης Γεώργιος – Αλλεργιολόγος Ενηλίκων-Παίδων