Εξετάσεις αίματος: γιατί πρέπει να τις κάνω χωρίς να φάω;

εξετασεις αιματος

Ο γιατρός σας είπε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις το πρωί και νηστικοί. Αναρωτιέστε για ποιο λόγο σας το ζήτησε αυτό, σωστά;

Όταν σας λέει "εξετάσεις με νηστεία" σημαίνει ότι δεν τρώτε ή πίνετε τίποτα άλλο εκτός από νερό συνήθως για 8 έως 12 ώρες πριν.

Έτσι, εάν το ραντεβού σας είναι στις 8 π.μ. και σας λένε να νηστεύετε για 8 ώρες, μόνο το νερό είναι εντάξει μετά τα μεσάνυχτα. Αν είναι 12ωρη νηστεία, αποφύγετε φαγητό και ποτό μετά τις 8 μ.μ. τη νύχτα πριν.

Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζετε, να μασάτε τσίχλα (ακόμη και χωρίς ζάχαρη) ή να ασκηθείτε. Και ο λόγος είναι ότι ακόμη και αυτές οι "αθώες" ενέργειες ενδέχεται να ενισχύσουν την πέψη σας και αυτό να επηρεάσει τα αποτελέσματά σας.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε νηστικοί;

Οι εξετάσεις αίματος βοηθούν τους γιατρούς να ελέγξουν για ορισμένα προβλήματα υγείας και να ανακαλύψουν πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτά και για να καταλάβουν πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες.

Δεν χρειάζεται να νηστεύετε πριν από όλες τις εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας θα σας πει εάν χρειάζεται.

Οι εξετάσεις που συνήθως απαιτούν να είστε νηστικοί είναι:

  • Γλυκόζη αίματος - Η γλυκόζη αίματος νηστείας μετρά την ποσότητα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα σας για να ελέγξετε για διαβήτη ή προδιαβήτη.
    Τυπικός χρόνος νηστείας: τουλάχιστον 8 ώρες
  • Λιπιδαιμικός έλεγχος - οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν το επίπεδο της χοληστερόλης και άλλων λιπών στο αίμα, όπως τα τριγλυκερίδια. Τα υψηλά επίπεδα σας θέτουν σε κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο ή να πάθετε εγκεφαλικό. Δεν απαιτούν όλες οι καταστάσεις νηστεία. Μπορεί να μην το χρειαστείτε εάν είστε κάτω των 25 ετών ή εάν χρειάζεστε μόνο μερικό πάνελ λιπιδίων ή εάν ο γιατρός σας αναζητά ένα αποτέλεσμα «μη νηστείας». Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να νηστεύετε για την εξέταση σας.  Τυπικός χρόνος νηστείας: 9-12 ώρες
  • Βασικό ή ολοκληρωμένο μεταβολικό πάνελ - εξετάσεις συχνά φυσικής ρουτίνας που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα σας, την ισορροπία ηλεκτρολυτών και υγρών και τη λειτουργία των νεφρών. Ιδανικά, στις εξετάσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνεται και έλεγχος για τη λειτουργία του ήπατος. Τυπικός χρόνος νηστείας: 10-12 ώρες
  • Έλεγχος βιταμίνης Β12 - η εξέταση αυτή μετρά πόση βιταμίνη υπάρχει στο αίμα σας και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ενός συγκεκριμένου τύπου αναιμίας και άλλων προβλημάτων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη δοκιμή. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Τυπικός χρόνος νηστείας: 6-8 ώρες
  • Εξέταση σιδήρου - η εξέταση αυτή διαπιστώνει εάν τα επίπεδα σιδήρου στο σύστημά σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά. Τυπικός χρόνος νηστείας: 12 ώρες
  • Εξέταση GGT - δείχνει το επίπεδο του ενζύμου GGT στο σύστημά σας. Μια υψηλή ένδειξη μπορεί να υποδεικνύει ηπατική νόσο, προβλήματα χοληφόρου πόρου ή κατάχρηση αλκοόλ.
    Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να νηστέψετε για τουλάχιστον 8 ώρες πριν. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε το αλκοόλ και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα την ημέρα πριν από το τεστ, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα GGT. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν σταματήσετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Γιατί να μην φάω;

Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και τα ποτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα που θα μετρηθούν στην αντίστοιχη εξέταση παραποιώντας τα πραγματικά αποτελέσματά σας.

Για παράδειγμα, εάν τρώτε ή πίνετε πριν από μια εξέταση γλυκόζης νηστείας, το σάκχαρό σας πιθανότατα θα είναι υψηλότερο από ό,τι αν δεν είχατε κάνει τίποτα. Όταν δεν έχετε φαέι, οι γιατροί λαμβάνουν ένα βασικό αποτέλεσμα, ώστε οι εξετάσεις να μπορούν να συγκριθούν για να δώσουν μια πραγματική εικόνα των επιπέδων σακχάρου σας με την πάροδο του χρόνου.

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας στο 2106400200 και κλείστε το δικό σας ραντεβού.

προγραμματισμός ραντεβού

Συνταγογράφηση Φαρμάκων και Εξετάσεων. Συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ, ΕΥΔΑΠ και ΕΔΟΕΑΠ.

logo iatrokosmos

 

Ωράριο Λειτουργίας
 
Δευτ. - Παρ.  07:00 - 21:00
Σάββατο        07:30 - 14:30
Κυριακή         κλειστά

Ένας Κόσμος Ιατρικών Υπηρεσιών
για όλους

Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο - Πολυιατρείο με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, πάντα προσιτές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες εκάστοτε ασθενή μας.

Με σεβασμό στον άνθρωπο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υγείας σας από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη Διάγνωση έως και τη Θεραπεία!

Πατριάρχου Ιερεμίου 17, 11475 - Αθήνα

Copyright© 2023 iatrocosmos.gr All rights reserved

Σχεδιασμός & Φιλοξενεία Medical Promotion