Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία.
Ο γαστρεντερικός σωλήνας, γνωστός και ως πεπτικός σωλήνας, είναι ένας μακρύς, μυώδης σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.
Το γαστρεντερικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της τροφής σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να απορροφήσει το σώμα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η διατροφή, το άγχος και οι επιλογές του τρόπου ζωής. Η διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης γαστρεντερικών παθήσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές γαστρεντερικό σωλήνα;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια υγιή γαστρεντερική οδό. Μερικά από τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:
1. Yγιεινή διατροφή
Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτα συστατικά τροφίμων που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τα πρεβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφών, όπως:
- Σπαράγγι
- Μπανάνες
- Σκόρδο
- κρεμμύδια
- Σόγια
- Κόκκινα φασόλια
2. Τρώτε αργά.
Αυτό δίνει στο στομάχι σας περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει τα τρόφιμα και επίσης αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Το να τρώτε αργά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο υπέρβαρου και διαβήτη.
3. Πίνοντας πολλά υγρά
Τα υγρά βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης του γαστρεντερικού σωλήνα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση, ανισορροπία της μικροχλωρίδας στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η δυσβίωση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
5. Διαχείριση του στρες
Το πεπτικό σύστημα αναφέρεται συχνά ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» του σώματος. Ακόμη και λίγο άγχος μπορεί να επηρεάσει την πεπτική σας υγεία. Το άγχος μπορεί να είναι ψυχολογικό, σωματικό ή περιβαλλοντικό. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να συμβάλει σε πεπτικά προβλήματα.
6. Τακτική άσκηση
Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.
7. Αποφυγή του καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τη γενική υγεία και μπορεί επίσης να βλάψει το γαστρεντερικό σωλήνα. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου και ο καρκίνος του στομάχου.
8. Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά είναι ισχυρά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Όταν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται άσκοπα, μπορούν να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, μολύνσεις ζύμης και άλλα προβλήματα υγείας.
Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γαστρεντερικής σας υγείας και της συνολικής ευεξίας σας.
Οι γιατροί μας στο Γαστρεντερολογικό Ιατρείο του ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ είναι ειδικευμένοι σε γαστρεντερικές και ηπατικές παθήσεις και μπορούν να σας παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την υγεία σας.
Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας στο 2106400200 και κλείστε το δικό σας ραντεβού.
Συνταγογράφηση Φαρμάκων και Εξετάσεων. Συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ, ΕΥΔΑΠ και ΕΔΟΕΑΠ.
Ωράριο ΛειτουργίαςΔευτ. - Παρ. 07:00 - 21:00Σάββατο 07:30 - 14:30Κυριακή κλειστά