Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη εκ των ΗΠΑ, αναγνωρίστηκαν οι επτά τρόποι υγιεινής ζωής που μειώνουν τη πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.
Αυτοί είναι:
1. Σωματική Δραστηριότητα
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μειώθηκε κατά 35% σε άτομα που συμμετείχαν τακτικά σε έντονες δραστηριότητες όπως άσκηση και αθλήματα, ενώ σε όσους έκαναν τακτικά δουλειές του σπιτιού φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 21%
2. Υγιεινή Διατροφή
Όσοι τρέφονται πιο υγιεινά, είχαν σχεδόν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν την πιο ανθυγιεινή διατροφή.
3. Φυσιολογικό Σωματικό Βάρος
Στην τρίτη ηλικία η σταθερότητα του βάρους φαίνεται να αποτελεί ένδειξη προστασίας από τη γνωστική εξασθένηση, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί και κλινικά, καθώς η διαχρονική μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος είναι εύκολο να μετρηθεί. Αυτό είναι και το πόρισμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the Alzheimer’s Association.
4. Διακοπή Καπνίσματος
5. Υγιής Αρτηριακή Πίεση
Πλέον υπάρχει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, αυτό που ακόμα δεν είναι σαφές στην επιστημονική κοινότητα είναι εάν η πρόσθετη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που την έχουν θέσει υπό έλεγχο ή που ξεκινούν θεραπεία νωρίτερα στη ζωή τους θα μείωνε τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας.
6. Έλεγχος Χοληστερίνης
Τα επιστημονικά δεδομένα παρόμοιων μελετών δείχνουν ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών με υψηλή χοληστερόλη έχουν 3,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με τα άτομα που δεν δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη. Άλλη μελέτη αποδεικνύει ότι μια αύξηση κατά 15 mg/dl στη χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή «καλή») τόσο κατά την πρώιμη όσο και στη μέση ενήλικη ζωή συνδέθηκε με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη ζωή. Αυτή η αύξηση της HDL χοληστερόλης στις ηλικίες 35-50 συνδέθηκε με 15,4% χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και στις ηλικίες 51-60 συνδέθηκε με 17,9% χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στις ηλικίες 51-60, μια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 15 mg/dl συνδέθηκε με 14,5% αύξηση του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε όλη τη ζωή.
7. Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Αυτό πιστοποιεί και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia. Ο διαβήτης - ειδικά με χειρότερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα- συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, η εμφάνιση τόσο πολύ υψηλών όσο και πολύ χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια. Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι για τα άτομα με διαβήτη, ο στόχος για καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου για άνοια στο μέλλον.