Stress Echo - Εξειδικευμένος Υπέρηχος Καρδιάς

Σύγχρονη Διαγνωστική Τεχνική για την Ανίχνευση της Στεφανιαίας Νόσου

Stress Echo, δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα είναι εξειδικευμένη εξέταση υπερηχοκαρδιογραφίας για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας.  

Η εξέταση πραγματοποιείται απο εξειδικευμένο και έμπειρο Καρδιολόγο. Ουσιαστικά, με τη βοήθεια υπερήχου (παρόμοιου του triplex καρδιάς) εξετάζεται η υγεία της καρδιάς σε φάση έντονου stress (πίεσης).  

Το stress ή αλλιώς η «κόπωση» προκαλείται με την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου (δοβουταμίνη). Η κόπωση αυτή στο γνωστό έως πρόσφατα "τεστ κοπώσεως" προκαλείται με βάδιση αυξημένης έντασης σε κυλιόμενο διάδρομο.

Αντίστοιχα, και η δόση της χορηγούμενης δοβουταμίνης αυξάνεται σταδιακά (4 στάδια) κάνοντας την καρδιά να χτυπά με ολοένα αυξημένη ένταση και ταχύτητα παλμών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη διάρκεια της άσκησης.

Σε κάθε στάδιο αυτής της δοκιμασίας, ο καρδιολόγος παρακολουθεί την ανταπόκριση της καρδιάς με ηχοκαρδιογράφημα με ταυτόχρονη συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όπως και στο test κοπώσεως.

Η εξέταση ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης καρδιακής συχνότητας που προβλέπεται για την ηλικία του ασθενούς. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος για μερικά λεπτά μέχρι να επανέλθει η καρδιακή συχνότητά του στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια αφαιρείται ο φλεβοκαθετήρας. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος μπορεί να επιστρέψει χωρίς κανέναν περιορισμό στο καθημερινό του πρόγραμμα (εργασία, σπίτι, οδήγηση, κτλ) ή να φάει, κ.α.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διάρκεια της εξέτασης;

H εξέταση συνήθως διαρκεί 40-45 λεπτά.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

  • Συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για πιθανή διακοπή κάποιου φαρμάκου πριν από την εξέταση. Συνήθως πρόκειται για φάρμακα που μειώνουν την καρδιακή συχνότητα όπως οι β-αναστολείς. Δεν συστήνεται να προβείτε σε κάποια ενέργεια διακοπής φαρμάκου χωρίς πρότερη συμβουλή του ιατρού σας. 

  • Ελαφρύ γεύμα 2-3 ώρες πριν την εξέταση.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και καπνού λίγες ώρες πριν την εξέταση.

  • Κατά την εξέταση προσκομίστε μας, εφόσον υπάρχουν, στοιχεία για το ιστορικό σας (σημείωμα από τον ιατρό / προηγούμενες εξετάσεις / πόρισμα προηγούμενης στεφανιογραφίας ή χειρουργείου) καθώς και στοιχεία για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.

  • Προτιμήστε άνετα ρούχα και παπούτσια για άνεση στην άσκηση. 

Μετά την εξέταση μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, οι παλμοί σας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα εντός λίγων λεπτών. Για λόγους ασφαλείας, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε στο χώρο αναμονής για περίπου 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα με μόνο περιορισμό την αποφυγή κατανάλωσης καφέ για περίπου 2 ώρες.

Stress Echo ή Τεστ Κοπώσεως;

To stress echo διακρίνεται για την υψηλή διαγνωστική του ακρίβεια, ακόμη μεγαλύτερη και απο το test κοπώσεως. Σύμφωνα μάλιστα με τις διεθνείς οδηγίες πλέον αποτελεί προτιμητέα εξέταση έναντι του test κοπώσεως σε ασθενείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό κ.α.) ή ασθενείς με ήδη γνωστή στεφανιαία νόσο (μπαλονάκι-stent, bypass, παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Επίσης, αποτελεί την ιδανική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο ή έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας.

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας στο 2106400200 και κλείστε το δικό σας ραντεβού.

προγραμματισμός ραντεβού

Συνταγογράφηση Φαρμάκων και Εξετάσεων. Συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ, ΕΥΔΑΠ και ΕΔΟΕΑΠ.

logo iatrokosmos

 

Ωράριο Λειτουργίας
 
Δευτ. - Παρ.  07:00 - 21:00
Σάββατο        07:30 - 14:30
Κυριακή         κλειστά
ΕΟΠΥΥ
ΕΥΔΑΠ
ΕΔΟΕΑΠ

Συμβεβλημένοι με ΟΛΑ τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Συνταγογράφηση και χωρίς προγραμματισμένο εκ των προτέρων ραντεβού

Χρήσιμα Άρθρα και Νέα

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας

ΤΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ

Ένας Κόσμος Ιατρικών
Υπηρεσιών για όλους

Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο - Πολυιατρείο με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, πάντα προσιτές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες εκάστοτε ασθενή μας.

Με σεβασμό στον άνθρωπο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υγείας σας από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη Διάγνωση έως και τη Θεραπεία!

Πατριάρχου Ιερεμίου 17, 11741 - Αθήνα
  • Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Πολιτική cookies

Copyright© 2023 iatrocosmos.gr All rights reserved

Σχεδιασμός & Φιλοξενεία Medical Promotion