Παθήσεις

Νόσος Αλτσάιμερ

Αλτσχάιμερ

Η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συνηθέστερη και πιο σημαντική μορφή άνοιας. Έχει περιγραφεί σε κάθε περίοδο της ενήλικης ζωής, αλλά είναι συχνότερη μετά την έκτη δεκαετία της. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία έκπτωσης των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών.

Συμπτώματα

Η βαθμιαία διαταραχή της μνήμης αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα. Αρχικά μικρά γεγονότα της καθημερινής ζωής είναι δύσκολο να ανακληθούν. Ο ασθενής επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις και πολλές φορές δείχνει να θυμάται παλαιότερα γεγονότα, ενώ τα πρόσφατα αδυνατεί να τα θυμηθεί. Όταν η νόσος προχωράει, συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών.

  • Υπάρχει εμφανής διαταραχή του λόγου, όπου ο ασθενής αδυνατεί να κατανοήσει κάποιες λέξεις αλλά και να βρει τις κατάλληλες λέξεις όταν ο ίδιος θέλει να περιγράψει κάτι. Χάνει την ικανότητα αριθμητικών υπολογισμών, έτσι δεν μπορεί να διαχειριστεί χρηματικά ποσά, να πληρώσει λογαριασμούς κτλ. Συγχρόνως ενδέχεται να υπάρχει ο λεγόμενος οπτικοχωρικός αποπροσανατολισμός. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν μπορεί να οδηγήσει, δεν μπορεί να ντυθεί και ακόμα δεν αναγνωρίζει το πώς μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του έπειτα από έναν περίπατο.
  • Με την πάροδο του χρόνου ο ασθενής διακατέχεται από άγχη και φοβίες, κυρίως φόβο εγκατάλειψης.
  • Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές του ύπνου, καθώς και παραληρηματικές διαταραχές συνοδευόμενες από ψευδαισθήσεις.
  • Οι συγγενείς των ασθενών που παρουσιάζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτούν νευρολόγο το νωρίτερο δυνατό, καθώς είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η έναρξη της νόσου είναι ύπουλη και συνήθως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί χρονικά.

Για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας ριζική θεραπεία δεν υπάρχει. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν σε έναν μεγάλο βαθμό τα συμπτώματά της.

Πίσω στη λίστα