ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
7 Μαρτίου 2016
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΤΕΞ
7 Μαρτίου 2016

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ & ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ

Τσιμπήματα από κουνούπια : Σωστή πρόληψη & ΑντιμετώπισηΤα τσιμπήματα τη θερινή περίοδο από διάφορα έντομα και ιδιαίτερα τα κουνούπια μας δημιουργούν δερματικά προβλήματα, έντονο κνησμό και πολλές φορές η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί και να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας.


1

  • Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν. Παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια στο δέρμα είναι η θερμότητα, το φως, ο ιδρώτας, η οσμή του σώματος.


Εισάγοντας την άκρη του στόματος σε ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο, εγχέει το σάλιο στο αίμα του ανθρώπου και έπειτα το ρουφά. Η επαφή με το δέρμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα για να συμβεί μια αντίδραση. Χημικές ουσίες στο σάλιο των κουνουπιών προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβου στο αίμα και προκαλούν μια αντίδραση που περιλαμβάνει εντοπισμένη ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό. Το τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία αντιδράσεων. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δαγκωθεί πριν (κυρίως μικρά παιδιά) μπορεί να μην αντιδράσουν καθόλου. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από εμάς, αναπτύσσουμε ένα μικροσκοπικό, κνησμώδες, κόκκινο εξάνθημα που εμφανίζεται ώρες ή μέρες μετά το τσίμπημα και μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο σοβαρές αντιδράσεις όπως φλύκταινες ή πομφούς που συνοδεύονται από πυρετό και διόγκωση αρθρώσεων. Μπορεί πολύ σπάνια να προκληθεί αναφυλακτική αντίδραση, μια δυνητικά απειλητική για την ζωή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα λαιμού, γενικευμένη κνίδωση, λιποθυμία, συριγμό. Αυτή η αντίδραση πιο συχνά όμως εμφανίζεται σε νυγμούς από υμενόπτερα (μέλισσα, σφήκα).


2

Αναφυλαξία από τσίμπημα κουνουπιούΑν έχει διαγνωσθεί στο παρελθόν αναφυλαξία μετά από τσίμπημα εντόμων, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη ενέσιμη αδρεναλίνη. Αν υπάρχει μόνο τοπική αντίδραση ανακούφιση θα προσφέρουν τα εξής:

  • Ανύψωση της πληγείσας περιοχής και εφαρμογή πάγου για να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος
  • Εφαρμογή λοσιόν στην πληγείσα περιοχή
  • Καθαρισμός εξανθημάτων με σαπούνι και νερό χωρίς να σπάσουν
  • Σε επιμονή κνησμού, τοπικά εφαρμογή κρέμας κορτιζόνης ή αντιισταμινικά από το στόμα
  • Συμβουλευόμαστε τον ιατρό σε περίπτωση εξέλιξης του οιδήματος ή εμφάνισης μόλυνσης της περιοχής


Αποφυγή κουνουπιών


  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο από το σούρουπο έως την αυγή (ώρα αιχμής κουνουπιών)
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφύγετε να στέκεστε κοντά σε σκιερές, υγρές περιοχές, αποφύγετε πισίνες με στάσιμο νερό
  • Όχι φωτεινά ρούχα και έντονα αρώματα, φορέστε ρούχα που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος σας
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET. Διαβάστε την ετικέτα του εντομοαπωθητικού με προσοχή. Το DEET συχνά αναφέρεται υπό τα δραστικά συστατικά όπως Ν, Ν-διαιθυλο-μετα-τολουαμίδιο. Προϊόντα με 6 εώς 25% DEET πρέπει να μας παρέχουν 2 έως 6 ώρες προστασίας. Προσοχή στις παρενέργειες, όπως ερεθισμός ματιών, ξηροδερμία, εξάνθημα και πιθανή αλλεργική αντίδραση. Πριν την εφαρμογή σε όλο το δέρμα, ελέγξτε το απωθητικό σπρέϊ σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε την χαμηλότερη συγκέντρωση η οποία είναι αποτελεσματική για σας και επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες.


Γιαννάκης Γεώργιος – Αλλεργιολόγος Ενηλίκων-Παίδων